Ofte stilte spørsmål

Vi tilpasser etter behov

Når man skal velge gravstein tenker vi oftest på utseende som form, farge, størelse, skrift og utsmykking som f.eks.dekor, bedplater og lykter.

Med tanke på at et gravminne skal vare i generasjoner er det viktig at man tar omgivelsene i betraktning, sammen med andre faktorer som f.eks. hvor ofte man har anledning til å rengjøre gravstedet. Et gravsted krever stell og vedlikehold for at det skal se fint ut over tid.

Alle steinsorter som vi benytter tåler norske værforhold.Det er likevel greit å få en oversikt over ulike alternativer til utforming, materialvalg ol. da ulike utforminger vil kreve ulikt vedlikehold for å alltid fremstå som sitt beste.

Hva må du tenke på når du skal velge gravstein?

Gravplassens beliggenhet og gravsteinens plassering kan ha betydning for gravminnet over tid.
Beliggenhet ved skog og busker vil kunne gi mer groe av mose, lav og alger, mens åpne kirkegårder ved f.eks kysten har mindre groing, men er igjen mer utsatt for slitasje fra vær og vind. Ikke alle skrift-typer egner seg her.

Vi kan hjelpe deg med valg av stein og skrift i forhold til omgivelsene.

Helpolerte steiner er enklest å vedlikeholde. De bør likevel rengjøres jevnlig med en mild såpeblanding slik at grønske og annet organisk avfall fjernes. Grovere steiner kan man velge om skal få preges av tidens tann. De fleste ønsker likevel å rengjøre og vedlikeholde også disse. Noe mer renhold fordres, men nøkkelen er jevnt og trutt vedlikehold med såpevann og litt stiv børste. Dersom du trenger å ta igjen og rengjøre steinen godt har vi midlene til det og transportabel høytrykksvasker med egen vannforsyning. Ta kontakt.

Vi forhandler anerkjente og solide typer stein i granitt og gneis som alle tåler det norske klimaet. Steinbransjen er internasjonal, så foruten de norske favorittene i Iddefjord og Larvikitt, er alt fra Indisk, dansk, kinesisk og svensk stein representert. Steinen behandles ulikt av våre steinhuggere, slik at den fremstår som polert, slipt, flammebrent eller med naturflate.

Gravferdsforskiften sier: Gravminne skal ikke være høyere enn 150 cm, bredere enn 85 cm og tykkere enn 60 cm, begrenset slik at største høyde x største bredde x største tykkelse ikke overstiger 0,2 m³ og vekten ikke overstiger 300 kg. ( Dette gjelder f.eks ved kistegrav )
På graver mindre enn 2,4 x 1,2 m skal gravminne ikke være høyere enn 80 cm, bredere enn 75 cm og tykkere enn 60 cm, begrenset slik at største høyde x største bredde x største tykkelse ikke overstiger 0,1 m³ og vekten ikke overstiger 150 kg. ( Dette gjelder i praksis for urnegrav).
I Bergen foreligger det noen særvedtekter der noen felt har begrensninger i størrelse. Vi assisterer med å finne ut av dette.

Vi har mange tradisjonelle, klassiske former i vårt utvalg. Dette kan være i tilfeller der man ønsker en tidløs design som tåler tidens tann. De senere årene har produksjonsmetoder åpnet for flere uttrykk, former og behandlinger, samt åpninger for lykt etc. som man også finner godt representert. Vårt råd er å tenke helhetlig, hva ville passe til personen(e) som steinen representerer?

Vi skiller hovedsaklig på enten innhugget skrift eller utenpå-liggende skrift. Ved innhugget skrift blir teksten sandblåst inn i steinen og det legges en kontrastfarge etter avtale som viser godt mot steinfargen. Det fins mange forskjellige fonter og uttrykk, og farger – deriblant i bladgull.
Utenpå-liggende skrift er fra oss levert enten i bronse eller aluminium i god og holdbar kvalitet. Også her fins forskjellige farger og patina som kan tilpasses steinens farge.

Man kan understreke uttrykket man ønsker gravstedet skal ha med dekorer, lykt, vase, innramming av bed osv. Utvalget på dette er stort hos oss, og vi hjelper å finne det rette. Bilder etc. kan påmonteres etter gjeldende forskrifter og retningslinjer. Dette har vi oversikt på.

Prosessen med å skaffe et gravminne

​Når man skal utforme en gravstein er mulighetene mange. Du kan velge steintype, størrelse, modell og utførelse selv, eller om du ønsker, utformer vi gravsteinen sammen med deg.
Gravminnet utformes i dialog mellom oss og deg som oppdragsgiver.

Etter at du har bestemt deg for gravstein og utførelse starter vi en del prosedyrer.

Når du har bestemt deg for modell og utforming, vil du motta en ordrebekreftelse fra oss. Der står det detaljert hva du har bestilt med alle priser. Vi avtaler leveringstid og plassering. Når du bekrefter ordren kan vi starte arbeidet med godkjenning og produksjon av gravminnet. Frem til gravsteinen er montert ordner vi resten for deg.
Etter vi har fått din ordrebekreftelse håndterer vi alt av søknader og godkjenninger opp mot kirkeverge og lokale kirkekontor ihht. gjeldende vedtekter. Gravsteinen skal først og fremst godkjennes hos den lokale gravplassmyndighet. Det er for å kontrollere at det er rett person ( fester ) som bestiller arbeider, man ser at steinens størrelse og utforming følger vedtektene og at tilleggsutstyr etc. også er innenfor de aktuelle vedtektene.
Når godkjenningen kommer starter selve produksjonen. Våre fagutdannete steinhuggere velger da enten besiktiget stein, lagerstein, eller velger ut steinemne for tilhogging.
Skriften utarbeides og korrekturleses før den enten sandblåses inn i steinen eller påmonteres. Samtidig monteres dekor.
Etter tørking av skriftfarge rengjøres steinen, og sokkel og evt. bed-ramme klargjøres. Så foretas en korrekturlesning av hele ordren for å forsikre seg om at leveransen er komplett.

Ved avtalt leveringstid kommer vi til ditt gravsted og monterer steinen.
Gravsteinen monteres på kirkegården etter linjer og avstander i dialog med kirkegårdens ansatte.
Til slutt sender vi deg en sms med informasjon om at stein er montert.

Ønsker du en uforpliktende samtale?

Vi ønsker gjerne å høre hva du trenger hjelp med. Helt uforpliktende!

Send forespørsel